Alle hesteejere bør ofre det forholdsvis lille beløb, set i forhold til udgifterne ved at holde hest, som det koster at få lavet en foderplan. For det er kun med en foderplan i hånden, at man kan sikre sig, at ens hest er dækket 100 % ind med energi, protein, vitamin og mineral samt andre vigtige ting. For er hesten ikke dækket ordenligt ind, så er den ikke i stand til at honorer de krav, som vi stiller til den. Og behovet er ikke ens for alle heste. Her spiller alder, brug, fysik, huld (om hesten fx er overvægtig) og generelle sundhedstilstand ind.
For at have en fuldt dækkende foderplan, er det ikke nok at hesten er dækket ind med foderenheder (FE), protein, lysin, zink energi og andet, skal den også have tildelt det i rette forhold. Hvis fx, at der er for meget af et mineral, kan det stoppe optagelsen af et andet, og derved give en mangelsituation. Et eksempel kan være forholdet mellem calcium og fosfor, der skal tildeles i et forhold på 2:1 (dobbelt så meget calcium som fosfor). Fx giver et underskud af fosfor vækstproblemer, når der er tale om heste i vækst. Men det samme kan faktisk være tilfældet, hvis at forholdet mellem kalk og fosfor ikke er afstemt korrekt. Derfor er det ikke kun vigtigt at sørge for at hesten for nok af alt. Man skal også sørge for, at den får det i de rette forhold, hvilket man som hesteejer kan have svært ved at overskue selv.
Desværre er det sådan, at de anvisninger som producenten skriver på deres produkter, sjældent dækker hesten ordentlig ind. Et eksempel er et produkt hvor producenten siger at en varmblodshest i let arbejde skal have 1 ½ kg. af deres produkt, ½ kg. havre og den rette mængde grovfoder (1 kg. hø, pr. 100 kg. hest). Hvis man lægger en foderplan til en hest som beskrevet, så vil hesten være i underskud med energi, vitamin E, kobber og kobber/zink-forholdet er gal. Selv hvis du går op til 8 kg. hø og ikke kun 6 kg., er problemet det samme. Og sådan ser man det desværre ofte.
Selvfølgelig kan du fodre din hest uden en foderplan. Der er blevet fodret heste i rigtig mange år, uden at der har været lavet foderplaner, og de har, kunne præstere det der blev bedt om dem. Jeg mener også at man kan ligge en foderplan selv, hvis man har tilstrækkelig erfaring med fodring af heste. Hvis man ved hvad man skal kigge efter, men det gælder ikke ret mange. Derfor anbefaler jeg altid at få lavet en foderplan.
© Denne artikel/tekst må ikke kopieres eller på anden vis videre-distribueres
uden skriftlig samtykke!!!