Gæringskolik er en meget smertefuld form for kolik, som opstår fordi, at der sker en ændring i bakteriebalancen. Når nogle bakterier dør, og andre vokser frem, produceres der store mængder luft. Det er disse luftansamlinger, som giver de voldsomme smerter. Hvis hesten fx pludselig får et andet foder, uden at der er lavet en rolig overgang fra det gamle foder til det nye, ændres bakteriefloraen på grund af foderets anderledes sammensætning. Nogle bakterier klarer sig bedre i det nye miljø og formerer sig, mens andre ikke kan omstille sig og derfor dør. Når bakterier dør dannes der, foruden luft også giftstoffer, og disse giftstoffer kan selvfølgelig give kolik, men kan også forårsage forfangenhed eller kredsløbsforstyrrelser, fordi de bliver optaget i blodet via hestens tarme.
Symptomer
Man er normalt ikke i tvivl om, at hesten er syg. Den er urolig, prutter meget (på grund af luftansamlingerne), og ligger man øret til hestens mave, kan man høre, at den rumler meget.Hesten vil sparke op imod sin bug, som det altid ses i forbindelse med smerter i bughulen, og vil begynde at svede på grund af smerterne. Efter en tid vil afføringen blive blød eller helt vandet. Ved undersøgelse igennem endetarmen, vil dyrlægen kunne mærke luft i andre tarmafsnit.
Behandling
Behandlingen består af smertestillende medicin og olie via sonde, sådan at tarmafsnitte kan tømmes hurtigst muligt, så påvirkningen af bakteriefloraen kan begrænses og luft og giftstoffer kan skylles ud.
Sådan forebygger du gæringskolik
Gæringskolik kan forholdsvis nemt forebygges. Al foderændringer skal ske gradvist over mindst 2 uger gerne 3. På den måde kan bakteriefloraen nå at omstille sig stille og roligt. En anden forebyggende foranstaltning er at sørge for, at hesten har rigeligt med fordøjelige plantefibre via hø, wrap og lucerne. Derudover skal man sikre, at hesten ikke kan foræde sig, fx hvis den kommer løs om natten. Man bør altid sørge for, at alt foder er forsvarligt lukket inde, fx i et andet rum, hvor hesten ikke kan komme ind eller ved at benytte fodertønder med lås.
En hest kan godt lære at leve på en diæt af havre og halm og uden ret meget eller intet grovfoder. Hesten kan også godt klare sig på denne diæt uden at udvikle gæringskolik. Men dens bakteriebalance vil være utrolig følsom, og der vil ikke skulle ret meget til, før at det kan resultere i en kolik. Ved heste på en sådan diæt findes der tilskud som fx loppefrøskaller, som kan gives for at stabilisere tarmfloraen. Men den bedste måde at undgå kolik på er ved at fodre korrekt, for så er sådanne tilskud unødvendigt.
© Denne artikel må ikke kopieres, eller på anden videredistribueres, uden skriftlig samtykke!!!