Foderinfo

Tarmslyng

 

Tarmslyng er den værste form for kolik, er tit livtruende og med dødelig udgang. Heldigvis er den også meget sjælden. Sygdommen skyldes, at et større eller mindre tarmafsnit kommer til sno sig i mere eller mindre grad, hvorved at foderet ikke kan passere. Samtidig bliver blodcirkulationen kraftigt forstyrret, og i slemme tilfælde afskæres den helt, og der kan gå koldbrand i tarmafsnittet. Dette medfører stærke smerter.

Symptomer

  • Stærke koliksmerter
  • Krængende overlæbe på grund af smerter
  • Svedudbrud og udspiling af flankerne.
  • Høj puls og hyppig vejrtrækning
  • Slimhinderne skifter farve
  • Hesten kaster sig rundt, og man kan ikke få kontakt med den

Forløbet varierer i tid (fra timer til halve døgn), alt efter hvor på tarmen forandringen sider, og hvor slem denne forandring er.

Behandling
Tarmslyng skal i langt de fleste tilfælde behandles operativt. Det er livsnødvendigt, at hesten kommer hurtigt i behandling, hvis der skal være en chance for, at den skal overleve. En hver form for tarmslyng er livstruende.

Den indledende fase er væskebehandling, smertestillende og tarmafslappende medicin. Hesten bliver lagt i fuld narkose, og bughulen åbnes. Det ramte tarmafsnit undersøges grundigt, tømmes for luft, foder og evt. gødning, hvorefter det lægges på sin rette plads. Er der gået koldbrand i tarmafsnittet, kan det være nødvendigt at fjerne det ramte stykke af tarmen, men det kommer an på, hvor slem koldbranden er. Er koldbranden for fremskreden er aflivning eneste mulighed.

Efter operation fortsættes væskebehandlingen samtidig med, at hesten også får afførende middel som olie og kalk. Der gives også antibiotika, for at forhindre infektion. En af de afgørende faktorer for helbredelse er, at man får gang i tarmafsnittet hurtigst muligt, da det har været gået helt i stå som følge af tarmslyngen. De første par dage efter operationen er altid meget kritiske.

Hvordan er fremtiden for en hest, der har tarmslyng?
Hvis hesten kommer hurtigt i behandling, og en operation bliver foretaget tidligt i forløbet, hæves overlevelsesprocenten. Overlevelsesprocenten afhænger dog også af, hvor i systemet drejningen har været og hvor slem skade, der er sket. Procentsatsen er ca. 60-65%, hvis hesten bliver opereret hurtigt.

Overlever hesten operationen og den meget hårde tid lige efter, er fremtidsudsigten god, og hesten burde kunne få et normalt hesteliv bagefter. De fleste heste vil vende tilbage til det samme niveau som før operationen. Men de første 2-3 måneder efter operationen skal der dog tages meget hensyn, og hesten skal holdes meget i ro af hensyn til både indvendige og udvendige sår.

Heste, der har haft tarmslyng, har ikke større chance for at få tarmslyng igen, set i forhold til heste, der ikke har haft det.

Dog er det nødvendigt at sørge for at få udarbejdet en foderplan efter operationen.

Fodring af heste med tarmslyng
Den vigtigste ingrediens i hestens foder, efter den har haft tarmslyng, er grovfoder. Helst ad libitum, så den har adgang til foder hele tiden. Kraftfodermængden afhænger selvfølgelig af hestens brug, ligesom det er gældende for en normal hest. I starten skal den fodres som en hest i boksro og siden på vedligehold. På grund af vægttab efter operationen skal fodermængdens øges med 20-25% for at give hesten den ekstra energi, den har brug for, for at kunne tage på igen. Man skal forsøge at holde den samlede mængde af krybbefoder så lille så muligt, og man skal fordele det ud over mindst 5-6 gange om dagen. Selvom der skal store mængder energi til, bør man undgå energi fra stivelse. Hent den heller fra fordøjelige plantefibre. En anden god energikilde kan fx være olie. Man kan give op til 50 g. vegetabilsk olie pr. 100 kg. hest. fordelt på minimum 3 fodringer.

Man kan også vælge at give urter. Der er en tendens til at tænke alternativt, og urter er bestemt en god mulighed. En blanding kan fx være 50 g. anis, 100 g. kamille, citronmelisse og salvie samt 200 g. røllike. Denne blanding gives af 50 g. pr. dag. Denne blanding ville være en hjælp da den blandt andet er smertestillende, beroligende, antiseptisk, krampeløsende og blodkarudvidende.

Operationer er ofte en meget stresset situation for heste, derfor skal man også overveje risikoen for, at hesten kan udvikle mavesår. Derfor bør man sørge for, at der er så meget grovfoder tilgængeligt for heste, som den kan spise, og at den får sine måltider over mange gange om dagen. Indtaget af protein og aminosyre bør også øges, for at give hesten noget at bygge kropsmassen op af. Man kan købe tilskud, der er målrettet dette. Men tilskud af ølgær, hørfrø, lucerne og hø kan man også opnå dette med.

 

© Denne artikel må ikke kopieres eller på anden videredistribueres uden skriftlig samtykke!!!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.