Mange tusind hesteejere i Danmark, ja i hele verden, har fortvivlet set, og især hørt deres hest krybbebide, uden at de har kunne finde årsag til denne irriterende vane, som bl.a. kan slide hestens tænder skævt og har været forbundet med udviklingen af kolik. Ved siden af er vi endnu flere som i affekt har gjort alt for at få de krybbebidende heste til at stoppe med den enormt irriterende lyd som hesten frembringer, når de sætter deres fortænder mod en hård kant og sluger luft.
Men et forskerhold har måske fundet en mulig årsag til krybbebidning, ovenikøbet noget der nemt kan afhjælpes. Forskerne Dr. Arash Omidi fra Shiraz Universitet i Iran og Dr. Matthew Parker fra Universitet i Portsmouth i England har fundet frem til, at selenmangel kan være årsagen til at nogle heste krybbebider. De siger samtidig at det er for tidligt at sige med sikkerhed, om ekstra selen i kosten vil hjælpe eller endda helbrede hesten, men de krybbebidere de testede, manglede selen, der samtidig opfordre hesteejere verden over til at være forsigtige med bare at give deres heste tilskud af selen før man ved mere med sikkerhed.
For høje doser af selen kan nemlig være meget giftige for hesten. Den anbefalede daglige dosis er 1-5 mg. /dag, men med mindre man ved 100% hvor meget foder ens hest for, hvor meget selen der er i grovfoder, græs og krybbefoder, så kan man ikke være sikker på, om man ikke kommer til at give for meget. Derfor er det vigtigt at man får tjekket ens foderplan ved en kyndig person, inden man begynder at tilfører ekstra. For måske er ens hest rent faktisk dækket ind og grunden til at netop den hest er krybbebider, en helt anden.
Krybbebidning har været kendt i århundrede og har været kaldt mærkeligt og uhelbredeligt og det har været kædet sammen med en lang række årsager. Fx har kedsomhed, bivirkning af mavesår, for meget sukker i foderet og lign. været koblet sammen med krybbebidning. Nogle forskere har også ment, at hesten får en endorfin-rus ud af at krybbebide, hvorfor hesteejeren forskellige og utrættelige forsøg på at afhjælpe krybbebidningen ikke har hjulpet.
Dr. Arash Omidi og Dr. Matthew Parker går nu ind i næste fase af forskningsprojektet, hvor de bl.a. vil undersøge virkningen af at tildele de krybbebidende heste et kosttilskud, der især er har et højt indhold af selen og andre antioxidanter.
Her kan du læse Ridehestens artikel
Her kan du læse artiklen “Portential role for selenium in the pathophysiology of crib-biting behavior in horses” i Journal of Veterinary Behavior her.
KILDE: Ridehesten.com (forskningen kommer fra Journal of Veterinary Behavior under titlen ”Potential role for selenium in the pathophysiology of crib-biting behavior in horses”)
© Denne artikel/tekst må ikke kopieres eller på anden vis videre-distribueres
uden skriftlig samtykke!!!